Parlamentul Spaniei a respins marţi o cerere a mai multor partide de a se deschide o anchetă împotriva fostului rege Juan Carlos, transmite Reuters. Este a doua oară în ultimii doi ani când legislativul de la Madrid refuză să accepte investigarea fostului suveran.

Partidul Unidas Podemos – care face parte din coaliţia guvernamentală alături de formaţiunea socialistă a premierului Pedro Sanchez – şi partide mici de extremă stânga au cerut o anchetă în urma unor informaţii publicate săptămâna trecută de ziarul elveţian La Tribune de Geneve. Cotidianul a scris că Juan Carlos a primit în urmă cu 12 ani, când era încă rege, 100 de milioane de dolari de la regele Arabiei Saudite, iar ulterior i-a dat 65 de milioane de dolari afaceristei Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Relaţia apropiată cu aceasta a dus la abdicarea lui Juan Carlos în 2014.

Surse a căror identitate nu este dezvăluită de publicaţia citată afirmă că un procuror din Elveţia anchetează originea transferului bancar către Sayn-Wittgenstein. Aceasta susţine că banii i-au parvenit printr-o fundaţie din Panama. Atât procuratura din Geneva, cât şi cancelaria fostului rege au refuzat să comenteze.

mai mult la  www.stiripesurse.ro

Lasă un răspuns