Modernizarea localităţii a început după sosirea imigranţilor din ţara noastră.În anii ’90, autorităţile din Castellon de la Plana au creat un plan de dezvoltare a oraşului. Era nevoie de un cartier nou şi de şosele, dar nu existau destui muncitori.
„Un sat mai răsărit, înconjurat de plantaţii nesfârşite de portocali”, aşa descriu bătrânii locului vechiul Castellon. 135.000 de locuitori număra oraşul şi localităţile din jur în 1989. În prezent, populaţia aşezării a crescut cu o treime.
Potrivit ultimelor statistici, realizate în 2008, în oraşul Castellon locuiau oficial 23.421 de români. Cei mai mulţi dintre ei au lucrat în construcţii şi au ridicat aici o universitate, cartiere noi, şosele şi o autostradă. Unii muncesc şi acum, în plină criză, la construirea unui aeroport în apropiere de oraş.
„M-am dat jos din tren într-o livadă“ Corneliu Stancu (52 de ani), din Târgovişte, se numără printre primii conaţionali care au venit la Castellon la începutul exodului românesc către Spania. În urmă cu 18 ani, el a sosit fără niciun ban în buzunar. De atunci, se mândreşte cu faptul că firma sa a construit 11 blocuri în Castellon.
„Am plecat patru prieteni din Târgovişte, în primăvara lui 1991. Ne îndreptam către Austria, dar nu am reuşit să trecem graniţa la nemţi. Nu vroiam să ne întoarcem acasă. Singura soluţie era să mergem mai departe.”
Citeste mai mult: /adevarul.ro/international/europa/castellon-orasul-dezvoltat-romani-1_50abe7367c42d5a663821f3c/index.html
Este impresionant cum imigrantii au reusit sa modernizeze aceasta localitate atat de rapid! Este un exemplu viu pentru comunitatile de pe intregul continent si arata cat de mult pot schimba lucrurile cu doar un pic de motivatie. Apreciez eforturile comunitatii locale si ale imigrantilor pentru acest oras frumos si modernizat.